CO TO JEST TWARDOŚĆ WODY ?
Twardość wody – jest to cecha wody, będąca funkcją stężenia soli wapnia, magnezu i innych metali, które są zdolne do tworzenia soli na wyższym niż pierwszy stopniu utlenienia.
Twardość wody dzieli się na:
nietrwałą – zwaną też przemijającą, węglanową, która jest generowana przez sole kwaśne kwasu węglowego – wodorowęglany
trwałą– która jest generowana przez sole innych kwasów, głównie chlorki, ale też siarczany, azotany i inne.
Twardość ogólna wody jest sumą twardości nietrwałej i trwałej.
Twardość wody dzieli się następująco :
– bardzo miękka to <75 mg CaCO3/dm3
– miękka 75-150 mg CaCO3/dm3
– średnio twarda 150-300 mg CaCO3/dm3
– twarda 300-500 mg CaCO3/dm3
– bardzo twarda >500 mg CaCO3/dm3
Twardość wody wyraża się w trzech różnych skalach:
stopniach niemieckich (°n lub °d), 1°n = 10,00 mg CaO w 1 dm3 wody, oraz 1°n = 17,86 mg CaCO3 w 1 dm3 wody
stopniach francuskich (°f), 1°f = 10,00 mg CaCO3 w 1 dm3 wody
milivalach na litr (mval/l), 1 mval = 1 miligramorównoważnik (0,5 milimol) jonów Ca2+, oraz 1 mval = 50 mg CaCO3 w litrze wody.
( CaO – tlenek wapnia ; CaCO3 – węglan wapnia )
Można też spotkać zapis twardości w (ppm) – to przyjęty na świecie sposób wyrażania stężenia bardzo rozcieńczonych roztworów
związków chemicznych. Określa ile cząsteczek związku chemicznego przypada na 1 milion cząsteczek roztworu.
1 ppm = 1 mg/ dm3
Twardość wody przeznaczonej do picia wg polskich norm powinna zawierać się w przedziale: 60 – 500 mgCaCO3 / dm3
Wodociąg |
Twardość ogólna |
Stopnie niemieckie |
Stopnie francuskie |
Miligramo-równoważnik |
klasyfikacja |
mg CaCO3/dm3 |
on lub od |
of |
mval |
opis |
|
Partyzantów |
207 |
11,6 |
20,7 |
4,14 |
średnio – twarda |
Kabel |
275 |
15,4 |
27,5 |
5,5 |
średnio – twarda |
Święcice |
223 |
12,49 |
22,8 |
4,46 |
średnio – twarda |
Szeligi |
386 |
21,6 |
38,6 |
7,72 |
twarda |
Gołaszew |
438 |
24,5 |
43,8 |
8,76 |
twarda |
Duchnice |
183 |
10,24 |
18,3 |
3,66 |
średnio – twarda |
Feliksów |
285 |
15,96 |
28,5 |
5,7 |
średnio – twarda |